23.03.15

Backs niet goed gebruikt

Het valt me op dat er in de eredivisie steeds meer na balverlies wordt gescoord en niet vanuit creativiteit. Zoals ik ook te vaak zie dat spelers in situaties worden gedwongen, waar niet het beste, maar het slechtste in ze naar boven wordt gehaald. Terwijl er zo gevoetbald moet worden dat iedere speler in het team het beste tot zijn recht komt. MORE

16.03.15

Bayern leest Chelsea de les

In de Champions League afgelopen week een mooi voorbeeld hoe vrijwel identieke situaties totaal anders worden benaderd. Bayern München en Chelsea hadden uit tegen Shakhtar Donetsk en Paris Saint-Germain gelijkgespeeld en zagen thuis al snel dat de tegenstander met tien man in het veld kwam te staan.

MORE
09.03.15

Voordeel levert problemen op

Ik ga nog even door op mijn column van vorige week, waarin de Europese prestaties van Ajax, Feyenoord en PSV werden besproken. Dat was duidelijk niet goed. Vooral omdat het fout ging op onderdelen die in de meeste gevallen trainbaar zijn.

MORE
02.03.15

Dramatische week voor ons voetbal

Het is een dramatische week voor het Nederlandse voetbal geweest. Van de drie clubs in de Europa League is alleen Ajax verder gekomen, toch werd in beide wedstrijden tegen Legia Warschau niet het niveau gehaald waar je op hoopt. Verder was PSV tegen Zenit kansloos en heeft Feyenoord op beslissende momenten zichzelf tekortgedaan.

MORE
Welkom bij Johan Cruijff

Johan Cruyff

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 April 1947), bekend als Johan Cruyff, is een voormalig Nederlands voetballer. Hij won de Gouden Bal drie keer, in 1971, 1973 en 1974, waarmee hij gelijk staat met Michel Platini en Marco van Basten. Alleen Lionel Messi won de Gouden Bal vaker: vier keer. Johan Cruyff was de grondlegger van de voetbalfilosofie bekend als totaalvoetbal, en is wereldwijd erkend als één van de grootste voetballers aller tijden. In 1999 werd Cruyff verkozen tot Europees speler van de eeuw.

Na zijn pensioen als speler in 1984 werd Cruyff zeer succesvol als manager van Ajax en later FC Barcelona; nog altijd is hij een belangrijke adviseur bij beide clubs. Na zijn pensioen als coach zette Cruyff de volgende organisaties op: Cruyff Foundation, Cruyff Institute, Cruyff Classics, Cruyff Football en Cruyff Library. Op 2 januari 2013 zat Cruyff voor de laatste maal op de bank als manager van het Catalaanse elftal. Tijdens zijn vier wedstrijden als manager bleef Cruyff ongeslagen.