08.02.16

Veel van hetzelfde, maar zelden goed

Het Nederlandse voetbal is ooit groot geworden omdat de spelers technisch beter waren dan de rest. Die techniek was weer de basis voor de tactische uitvoering, waar we zoveel indruk mee maakten.

MORE
01.02.16

Iedereen raakt weer in paniek

Eigenlijk wilde ik het vandaag over tactiek hebben. Als onderdeel van de stelling dat techniek, tactiek, opvoeding en financiën bepalend voor de prestatie zijn. Maar ik stel het toch een week uit. Vanwege alle gedoe op de transfermarkt.

MORE
25.01.16

Techniek bepaalt positie in elftal

In het topvoetbal is techniek altijd leidend. Het bepaalt voor iedere speler ook zijn positie in het elftal. Iemand met een verfijnde techniek laat je op het middenveld spelen, omdat daar de ruimtes vaak het kleinst zijn en een goede balbehandeling vereist is. Zoals voor een buitenspeler, spits of back weer een ander soort techniek nodig is. Een juiste technische analyse van iedere voetballer is essentieel voor de uitvoering van de tactiek. Omdat voorkomen moet worden dat iemand gedwongen wordt iets te doen wat hij niet goed beheerst.

MORE
18.01.16

Profiteren van chaos

Ik geef regelmatig aan dat de prestatie bepaald wordt door techniek, tactiek, opvoeding en financiën. Zo zijn techniek en tactiek essentieel bij de omschakeling, die in het Nederlandse voetbal echt heel slecht verzorgd is. Dus de handelingen bij balbezit naar balverlies en balverlies naar balbezit.

MORE
Welkom bij Johan Cruijff

Johan Cruyff

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 April 1947), bekend als Johan Cruyff, is een voormalig Nederlands voetballer. Hij won de Gouden Bal drie keer, in 1971, 1973 en 1974, waarmee hij gelijk staat met Michel Platini, Marco van Basten en Cristiano Ronaldo. Alleen Lionel Messi won de Gouden Bal vaker: vijf keer. Johan Cruyff was de grondlegger van de voetbalfilosofie bekend als totaalvoetbal, en is wereldwijd erkend als één van de grootste voetballers aller tijden. In 1999 werd Cruyff verkozen tot Europees speler van de eeuw.

Na zijn pensioen als speler in 1984 werd Cruyff zeer succesvol als manager van Ajax en later FC Barcelona; nog altijd is hij een belangrijke adviseur bij beide clubs. Na zijn pensioen als coach zette Cruyff de volgende organisaties op: Cruyff Foundation, Cruyff Institute, Cruyff Classics, Cruyff Football en Cruyff Library. Op 2 januari 2013 zat Cruyff voor de laatste maal op de bank als manager van het Catalaanse elftal. Tijdens zijn vier wedstrijden als manager bleef Cruyff ongeslagen.