31.08.15

Jordi bewijst Nederland dienst

Terwijl het Nederlandse voetbal internationaal in de problemen zit, blijken andere sporten wel in de lift te zitten. Of je nu het zwemmen, paardensport, hockey of atletiek neemt, overal worden grote stappen gemaakt.

MORE
24.08.15

Positiespel begint bij de doelman

Vanwege de vele reacties op mijn column van vorige week ga ik nog wat dieper in op het positiespel tussen verdedigers en doelmannen.

MORE
17.08.15

Aan de basis geen vooruitgang

Wat me opvalt in het topvoetbal is dat er op veel onderdelen vooruitgang wordt geboekt, maar niet aan de basis. Dus de techniek en het principe dat het hoofd besluit en de benen uitvoeren.

MORE
10.08.15

Huisregels met voeten getreden

Enkele jaren geleden is afgesproken om binnen Ajax vanuit een bepaalde visie te gaan werken. Mijn naam werd eraan gekoppeld, maar in feite moest het beleid van Jany van der Veen en Rinus Michels weer worden opgepakt.

MORE
Welkom bij Johan Cruijff

Johan Cruyff

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 April 1947), bekend als Johan Cruyff, is een voormalig Nederlands voetballer. Hij won de Gouden Bal drie keer, in 1971, 1973 en 1974, waarmee hij gelijk staat met Michel Platini, Marco van Basten en Cristiano Ronaldo. Alleen Lionel Messi won de Gouden Bal vaker: vier keer. Johan Cruyff was de grondlegger van de voetbalfilosofie bekend als totaalvoetbal, en is wereldwijd erkend als één van de grootste voetballers aller tijden. In 1999 werd Cruyff verkozen tot Europees speler van de eeuw.

Na zijn pensioen als speler in 1984 werd Cruyff zeer succesvol als manager van Ajax en later FC Barcelona; nog altijd is hij een belangrijke adviseur bij beide clubs. Na zijn pensioen als coach zette Cruyff de volgende organisaties op: Cruyff Foundation, Cruyff Institute, Cruyff Classics, Cruyff Football en Cruyff Library. Op 2 januari 2013 zat Cruyff voor de laatste maal op de bank als manager van het Catalaanse elftal. Tijdens zijn vier wedstrijden als manager bleef Cruyff ongeslagen.