15.12.14

Dennis Bergkamp een uitzondering

Allereerst wil ik Dennis Bergkamp feliciteren met zijn toetreding tot de Oranje Eregalerij. Dat hij nu ook in Zeist een beeld krijgt, is meer dan terecht. Dennis is tenslotte één van de unieke uitzonderingen van het Nederlandse voetbal. Als voetballer en als mens.

MORE
08.12.14

Extra klasse van Romario

Pakt Ajax woensdag tegen Apoel Nicosia een punt, dan is het voor het eerst sinds lange tijd dat zowel Ajax, Feyenoord als PSV in Europa overwintert. Een prima zaak voor het Nederlandse voetbal. Dat kan alle extra’s op dit moment goed gebruiken.

MORE
01.12.14

Hoofdpunten voor coachescongres

Ik ben door Guus Hiddink gevraagd om binnenkort te spreken tijdens een speciale bijeenkomst van voetbalcoaches. Het is de bedoeling dat ik dan mijn visie geef op de huidige situatie binnen het Nederlandse voetbal. De trouwe lezers van mijn column weten precies wat ik ga zeggen. Voor de minder trouwe volgers geef ik nog een keer de hoofdpunten van waarover ik het eigenlijk altijd heb. Het zijn de basisonderdelen van het voetbal, die allemaal trainbaar zijn. MORE

24.11.14

De 4-1 maakt duidelijk hoe het niet moet

Soms vraag ik mezelf af waar het verstand van sommige spelers zit. Laatst vond Memphis Depay het nodig om zijn shirt uit te trekken en een gele kaart voor lief te nemen; tijdens Ajax-Heerenveen waren er weer twee momenten dat ik dacht: hoe kan dit? Eerst maakte Luciano Slagveer van Heerenveen een beeldschoon doelpunt om even later rond de middenlijn onnodig zijn tweede gele kaart te pakken. Daarna besloot Ricardo Kishna, net als Depay, om na zijn doelpunt zijn shirt uit te trekken en geel te pakken. Met het risico dat hij straks tegen een schorsing aanloopt op een moment dat het Ajax slecht uitkomt.

MORE
Welkom bij Johan Cruijff

Johan Cruyff

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 April 1947), bekend als Johan Cruyff, is een voormalig Nederlands voetballer. Hij won de Gouden Bal drie keer, in 1971, 1973 en 1974, waarmee hij gelijk staat met Michel Platini en Marco van Basten. Alleen Lionel Messi won de Gouden Bal vaker: vier keer. Johan Cruyff was de grondlegger van de voetbalfilosofie bekend als totaalvoetbal, en is wereldwijd erkend als één van de grootste voetballers aller tijden. In 1999 werd Cruyff verkozen tot Europees speler van de eeuw.

Na zijn pensioen als speler in 1984 werd Cruyff zeer succesvol als manager van Ajax en later FC Barcelona; nog altijd is hij een belangrijke adviseur bij beide clubs. Na zijn pensioen als coach zette Cruyff de volgende organisaties op: Cruyff Foundation, Cruyff Institute, Cruyff Classics, Cruyff Football en Cruyff Library. Op 2 januari 2013 zat Cruyff voor de laatste maal op de bank als manager van het Catalaanse elftal. Tijdens zijn vier wedstrijden als manager bleef Cruyff ongeslagen.