09.05.16

Visie van Johan Cruijff:
Zo zouden wij moeten voetballen (6 en slot)

Vandaag de laatste aflevering van deze serie, waarin ik in grote lijnen duidelijk heb willen maken hoe ik het Nederlandse topvoetbal ingevuld zou willen zien. Ik vond het een goede gelegenheid om dit een keer te doen en zo meteen te reageren op de kritiek, dat ik vaak wat te zeuren heb, maar zelf niet met oplossingen kom. Daarom leek het me geen slecht idee om de huisregels van ons voetbal nog eens aan te halen. U weet nu nog beter hoe ik erover denk.

MORE
02.05.16

Visie van Johan Cruijff:
Zo zouden wij moeten voetballen (5)

Na de dooie momenten en de zogenaamde vooractie, wil ik dit keer de situaties bespreken waarbij je ook zonder bal het wedstrijdverloop kan beïnvloeden. Maar eerst nog even dit. Zo help je een medespeler door hem bijvoorbeeld een bal op zijn goede been te spelen. Dat lijkt heel simpel, maar hoe vaak zie je niet dat een linksbenige speler onder druk de bal op zijn rechtervoet krijgt aangespeeld.

MORE
25.04.16

Visie van Johan Cruijff:
Zo zouden wij moeten voetballen (4)

Vorige week ben ik dieper ingegaan op de manier waarvan ik vind dat Nederlandse teams zouden moeten voetballen. Toen werden de dooie momenten besproken, nu komt de zogenaamde vooractie aan bod.

MORE
18.04.16

Visie van Johan Cruijff:
Zo zouden wij moeten voetballen (3)

De afgelopen twee weken heb ik de speelwijze besproken van ploegen die aanvallend zijn ingesteld. Op een manier waarop de wereld het Nederlandse voetbal heeft leren kennen. Daarbij nam ik vooral de huisregels door, zonder teveel op de details in te gaan. Dat wil ik de komende weken doen, vandaag te beginnen met de dooie momenten.

MORE
FCB AJAX 1920X1080_PANTALLES_GRACIES-JOHAN JOHAN_16-9 World of Johan Cruyff World of Johan Cruyff

Na zijn carrière als speler en coach initieerde Johan Cruijff de Cruyff Foundation, Cruyff Institute, Cruyff Classics, Cruyff Football en Cruyff Library. Lees er meer over op World Of Johan Cruyff, met directe links naar de organisaties zelf.

Blijf op deze website voor meer informatie over Johan Cruijff, de speler, coach en zijn palmares. Volg de ontwikkelingen binnen de Wereld van Johan Cruijff via Twitter en Facebook.